Per 1 juli wordt het ontslagrecht gewijzigd. De nieuwe regels maken onderdeel uit van de Wet Werk en Zekerheid. Met de nieuwe regels streeft het kabinet o.a. naar een eerlijker en efficiënter ontslagsysteem. In de vorm van een transitievergoeding richt het nieuwe ontslagsysteem zich ook op het vinden van een nieuwe baan.
Twee ontslagroutes
Alhoewel het duale stelsel, ontslag via het UWV òf via de kantonrechter, blijft bestaan, wordt nu wettelijk vastgelegd wanneer welke route moet worden gevolgd:
- Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen of bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid is de UWV de aangewezen instantie;
- Bij ontslag om persoonlijke redenen bijvoorbeeld bij disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie toetst de kantonrechter het ontslag.
In beroep tegen beslissing UWV of de kantonrechter
Werkgever en werknemer kunnen tegen de beslissing van het UWV in beroep gaan bij de rechter. Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter is ook mogelijk.
Proceduretijd
De procedure bij het UWV en de kantonrechter kost tijd. Deze tijd kan volledig in mindering worden gebracht op de (fictieve) opzegtermijn. Wel moet een maand (fictieve) opzegtermijn overblijven.
Beëindigingsovereenkomst
De hierboven voorgeschreven routes hoeven niet te worden gevolgd als de werknemer een beëindigingsovereenkomst voor akkoord heeft ondertekend.
De voorwaarden voor de ontbinding worden in dat geval door werkgever en werknemer onderling geregeld. De overeenkomst mag alleen schriftelijk worden gesloten. De wet regelt wel een bedenktijd van twee weken na ondertekening. Het ondertekenen heeft geen negatieve consequenties voor de WW- uitkering.
Transitievergoeding
Voorwaarden:
- Alleen werknemers met een (vaste of tijdelijke) arbeidsovereenkomst van ten minste twee jaar hebben recht op een transitievergoeding van de werkgever die gebruikt kan worden voor scholing en/of om over te stappen op een andere baan of beroep.
- Het initiatief voor het ontslag ligt bij de werkgever.
Voor de transitievergoeding gelden de volgende afspraken:
- De transitievergoeding wordt afhankelijk van de duur van het dienstverband: een derde maandsalaris per dienstjaar en een half maandsalaris per dienstjaar dat men langer dan 10 jaar in dienst is geweest;
- De vergoeding wordt maximaal 75.000 euro, of maximaal een jaarsalaris voor mensen die meer dan 75.000 euro bruto per jaar verdienen;
- Als het ontslag in ernstige mate aan de werknemer is te wijten dan verliest deze het recht op de transitievergoeding;
- Indien het ontslag in ernstige mate is te verwijten aan de werkgever kan de kantonrechter nog een aanvullende vergoeding toekennen;
- De werkgever kan de kosten van bijvoorbeeld outplacement of scholing aftrekken van de vergoeding. Deze kosten moeten zijn gemaakt met oog op het ontslag en in overleg met de werknemer;
- Uw werkgever is failliet, heeft uitstel van betaling of de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen is van toepassing op de werkgever;
- In uw cao is een gelijkwaardige voorziening voor een transitievergoeding opgenomen.
Overgangsrecht transitievergoeding
Als een ontslagprocedure voor 1 juli 2015 is gestart, is het oude recht nog van toepassing. Uw werkgever hoeft u dan geen transitievergoeding te betalen. De twee ontslagroutes:
Opzegging via het UWV
Is de arbeidsovereenkomst voor 1 juli 2015 opgezegd of is het ontslagverzoek voor 1 juli bij het UWV ingediend? Dan blijft het oude recht gelden, ook als het UWV na 1 juli 2015 op het verzoek beslist en de arbeidsovereenkomst na 1 juli 2015 eindigt.
Het UWV kent geen ontslagvergoeding toe. Wel ontvangt u mogelijk op basis van collectieve of individuele afspraken een ontslagvergoeding.
Ontbinding door de kantonrechter:
- Is een verzoek aan de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden ingediend voor 1 juli 2015? Dan blijft het oude recht gelden. Daarbij kan de kantonrechter een vergoeding toekennen op basis van de kantonrechtersformule.
- Bestaan er lopende collectieve of individuele afspraken over vergoedingen of andere voorzieningen bij ontslag? Voor het overgangsrecht worden daar nog regels voor opgesteld.
Tot slot:
MRB- advocaten houdt u op de hoogte van eventuele aanpassingen aan de nieuwe regels.
Juridisch advies nodig over het nieuwe ontslagrecht?
Het team van MRB advocaten staat voor u klaar!