Op 1 juli 2015 treedt de nieuwe ketenregeling in werking. Deze nieuwe wettelijke regeling is een onderdeel van de Wet werk en zekerheid. Met deze wet wil minister Asscher o.a. bereiken dat tijdelijke werknemers sneller een vaste baan krijgen.
De ketenbepaling
In deze bepaling wordt aangegeven hoeveel arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (tijdelijke arbeidsovereenkomsten) kunnen worden overeengekomen en hoe lang deze mogen duren voordat de arbeidsovereenkomst wordt omgezet in een vast contract, ook wel een overeenkomst voor onbepaalde tijd genoemd.
Het huidige wetsvoorstel
In de nieuwe regeling, die op 1 juli 2015 ingaat, ontstaat een vast contract als werkgever en werknemer:
- meer dan drie elkaar opvolgende tijdelijke contracten afsluiten. In deze nieuwe regeling gelden als opvolgende tijdelijke contracten alle tijdelijke contracten die elkaar met een tussenpose van 6 maanden of minder opvolgen;
- langer dan 2 jaar gebruik maken van elkaar opvolgende tijdelijke contracten.
Vergelijking oude met nieuwe regeling
- Tot 1 juli 2015: 3x3x3
- maximaal 3 contracten
- maximale periode van 3 jaar
- tussenliggende periode van 3 maanden of minder
- Vanaf 1 juli 2015: 3x2x6
- maximaal 3 contracten
- maximale periode van 2 jaar
- tussenliggende periode van 6 maanden of minder
Wanneer geldt de ketenregeling niet?
- Als het een arbeidsovereenkomst betreft van een leerling in het kader van een beroepsbegeleidende leerweg (bbl-opleiding);
- Als het een arbeidsovereenkomst betreft van een werknemer die jonger is dan 18 jaar, die maximaal 12 uur per week werkt.
Kan er per cao worden afgeweken van de ketenregeling?
In de oude regeling waren er geen beperkingen op dit gebied. Zo kon het maximale aantal contracten onbeperkt worden opgerekt en ook de maximale duur van drie jaar kon worden omzeild.
In de nieuwe regeling wordt de afwijkingsmogelijkheid per cao beperkt:
-
In de cao van een uitzendovereenkomst:
- het aantal van 3 contracten kan worden verhoogd tot ten hoogste 6
- de periode kan worden verlengd tot ten hoogste 4 jaar
-
In de cao van bepaalde functiegroepen op basis van de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering:
- het aantal van 3 contracten kan worden verhoogd tot ten hoogste 6
- de periode kan worden verlengd tot ten hoogste 4 jaar
Bij deze laatste groep moet in de cao worden gemotiveerd waarom de afwijking noodzakelijk is.
Nog enkele afwijkingen:
- Als het voortbestaan van een sector bedreigd wordt door toepassing van de ketenregeling, zoals bij het profvoetbal waar uitsluitend met tijdelijke contracten wordt gewerkt, kan bij ministeriële regeling de mogelijkheid worden gecreëerd om bij cao de ketenbepaling buiten toepassing te verklaren.
- Bij een bestuursfunctie bij een bedrijf of organisatie kan in een schriftelijke overeenkomst (waaronder een cao) van de termijn van 2 jaar worden afgeweken.
- Als de arbeidsovereenkomst vooral is gesloten om een werknemer op te leiden, kan bij cao de ketenbepaling geheel of gedeeltelijk niet van toepassing worden verklaard.
De ketenregeling bij opvolgend werkgeverschap
Zowel in de oude als in de nieuwe wet geldt de ketenregeling ook bij opvolgend werkgeverschap. Hiervan is sprake als een werknemer via een oude werkgever bij een nieuwe werkgever dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden gaat verrichten. Als een werknemer geheel uit vrije keuze voor een opvolgend werkgever kiest, geldt de ketenregeling echter niet.
Een nieuw element in de ketenregeling zoals die per 1 juli 2015 gaat gelden, is dat de nieuwe werkgever niet langer voldoende inzicht moet hebben in de hoedanigheid en geschiktheid van de werknemer.
Overgangsregeling
Zonder cao
Op een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die is afgesloten voor 1 juli blijft het huidige recht van toepassing.
Met cao
Volgens het overgangsrecht kunnen de werkgevers en werknemers nog gebruik maken van de ruime cao-mogelijkheden van het oude stelsel tot de cao afloopt
maar uiterlijk tot 1 juli 2016.
Tot slot:
Heeft u advies nodig over de consequenties van deze nieuwe regeling voor uw bedrijf? Het team van MRB denkt graag met u mee!