U heeft een bedrijf en voor uw website heeft u een foto van internet gehaald. De foto past precies bij uw site, die ziet er nu dan ook prima uit. U gaat ervan uit dat de foto gratis is, aan auteursrechten heeft u niet gedacht. Op de foto stond geen naam en u dacht dat u hem gewoon kon gebruiken. U handelt echter in strijd met de auteurswet.
In de auteurswet worden de rechten van de auteur beschermd. Dat is niet alleen in Nederland zo maar in de hele westerse wereld. Op deze manier kan de fotografie als creatieve uiting zich ontwikkelen. In dit verband is het belangrijk om te weten dat praktisch elke foto op internet door de rechtspraak als een creatieve uiting wordt gezien en dus auteursrechtelijk beschermd is.
Vaak staat op de foto wel een naam van de maker vermeld en dan neemt de wet op basis van artikel 4 van de auteurswet aan dat die ook de maker is, die hoeft dat dan niet meer te bewijzen. Duidelijk is dat niemand zo’n foto zonder toestemming van de maker mag gebruiken. Pas 70 jaar na de dood van de maker wordt een foto rechtenvrij.
Op uw foto stond echter geen naam vermeld. Mag u die foto dan wel gebruiken?
Het antwoord is nee. Als u op straat een fiets aantreft die niet op slot staat en er is nergens een eigenaar te bekennen dan neemt u toch ook niet automatisch aan dat u het rijwiel zomaar kunt meenemen?
De maker is overigens niet verplicht om zijn naam op het werk te zetten of ergens te registreren. Vaak gebeurt dat natuurlijk wel maar U moet nooit de mogelijkheid uitsluiten dat iemand het watermerk uit de foto heeft weggenomen of de naam er simpelweg heeft afgeknipt.
Kortom: U mag niet zomaar een foto van het internet gebruiken. Als er geen naam op staat dan moet u òf de foto gewoon niet gebruiken òf u moet achter de naam van de maker zien te komen en een deal sluiten met de fotograaf. Die bepaalt wie, wanneer en tegen welke prijs en onder welke voorwaarden de foto mag gebruiken.
In de praktijk betekent dit laatste meestal dat u een gebruikerslicentie kan kopen. Met de fotograaf spreekt u de voorwaarden van het gebruik af. U moet zich daarbij realiseren dat u geen eigenaar bent van de foto, u mag alleen de licentie gebruiken en daarbij is het belangrijk dat u zich aan de afgesproken voorwaarden van het gebruik houdt.
U kunt ook bij beeldbanken of stockfotobureaus een licentie kopen van een door u gewenste foto. U kunt kiezen uit verschillende licenties, afhankelijk van hoe u de foto wilt gebruiken. Lees altijd de volledige “license agreement”. De beeldbanken of stockbureaus handelen namens de maker en hebben het recht om een licentie voor het gebruik van foto’s te verlenen.
Als u niet zelf uw website heeft ontworpen en de maker heeft de illegale foto op uw site geplaatst dan wordt u daar op aangesproken. Het is namelijk uw site.
De conclusie is dat u zeer zorgvuldig te werk moet gaan als u een foto van internet op uw site plaatst of laat plaatsen. De wet eist dat ook van u.